Op zoek naar Joodse Tilburgers

HBS leerlingen en docenten uit 1939 van de Rijks-HBS Willem II

De werkgroep ‘Joodse Tilburgers’ probeert de levens te achterhalen van de ruim 130 Joodse Tilburgers die de Holocaust niet overleefden.

In de hoop op informatie over een aantal Joodse leerlingen verpreidt de werkgroep een klassenfoto. Op de foto uit 1939 van de Rijks-HBS Willem II staan zeker tien Joodse leerlingen. De meest bekende is Helga Deen, op de foto te zien bij nummer 100.

HBS leerlingen en docenten per persoon genummerd. Helga Deen is terug te zien bij nummer 100.

Sinds de ontdekking in 2004 van haar in Kamp Vught geschreven dagboek heeft de hele wereld kunnen kennismaken met de Tilburgse Helga Deen (1925-1943). Haar gezicht en allerlei feiten uit het korte leven van dit Joodse meisje werden bekend. Uiteindelijk werd er zelfs een parkje in de Willem II straat naar haar genoemd. Maar wie waren die andere ruim 130 Joodse Tilburgers die in de Holocaust werden vermoord?
Dat is de vraag die een werkgroep in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg sinds augustus probeert te beantwoorden.

De namen van deze Tilburgers zijn bekend, maar is het ook mogelijk hun gezichten en hun levensverhalen te achterhalen? Zo’n twaalf vrijwilligers gaan na waar deze Joodse Tilburgers woonden, werkten, naar school gingen en wat ze verder voor sporen in de Tilburgse samenleving hebben nagelaten. En zijn er wellicht nog nabestaanden te vinden?
Dus: herken je iemand op deze schoolfoto, en ken je verhalen over hen die zich afspelen voor of in de oorlog, neem dan contact op met Petra Robben, telefoon 013-54 94 565.

 

Lees meer http://wiewaswieblog.nl/2013/02/op-zoek-naar-joodse-tilburgers/