U bevindt zich hier: HomeNieuws genealogieGeneanet

Originele vs. gedigitaliseerde archiefstukken – Deel je mening!

 

Hoe belangrijk zijn zaken als geur, vorm en formaat van documenten?

voc liggend open

Het nationaal archief doet onderzoek naar hoe gebruikers van archiefstukken het verschil ervaren tussen gedigitaliseerde stukken en originele stukken. Tot nog toe wordt vooral geconserveerd en gedigitaliseerd op basis van de kennis en inzichten van archiefbeheerders.


Met de resultaten van dit onderzoek kunnen conservering en digitalisering van archiefstukken beter afgestemd worden op de wensen en behoeften van de gebruikers, dat zijn immers degenen voor wie de archieven bewaard worden.


Geef je mening over digitalisering van archieven

Als je vooral gedigitaliseerde archiefstukken gebruikt, via WieWasWie of via een site van een afzonderlijke archiefinstelling, dan kun je het Nationaal goed helpen. Hoe ervaar je het gebruik van gedigitaliseerde archieven in vergelijking met originele stukken?  Hoe belangrijk zijn bijvoorbeeld geur, vorm en formaat van documenten bij de raadpleging ervan? En zijn deze kenmerken af te leiden uit de digitale reproductie?

Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een vragenlijst. Het invullen hiervan
duurt ongeveer 15 minuten. Uiteraard worden alle verkregen gegevens uit het onderzoek
vertrouwelijk behandeld.

Vul de vragenlijst in!


Meer informatie

Het onderzoek vindt plaats in het kader van een Master of Research Heritage Science (University College of London) van Gabriëlle Beentjes, conserveringsadviseur bij het Nationaal Archief. Voor meer informatie over het onderzoek, stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank">Gabriëlle Beentjes.

 

Lees meer http://wiewaswieblog.nl/2013/03/originele-vs-gedigitaliseerde-archiefstukken-deel-je-mening/

Nieuwsflitsen

Een mogelijke verhuizing van het Terneuzense archief naar het Zeeuws Archief in Middelburg stuit niet alom op een ‘njet’ bij heemkundige organisaties in Terneuzen.

Het Terneuzense archief zit met achterstallig onderhoud en moet worden gedigitaliseerd. Twee toekomstplannen liggen op tafel: het in eigen huis aanpakken of verkassen naar...

Lees meer...

van der Molen en Winschoten

Begin 18e eeuw stonden in de gemeente Winschoten 13 molens. In de loop van de jaren zijn door diverse oorzaken, zoals industrialisatie, de aantallen flink gereduceerd. Winschoten heeft op haar grondgebied nog drie monumentale molens staan, te weten Berg, Dijkstra en Edens. Deze molens zijn eigendom van de gemeente en worden beheerd door vrijwillige molenaars. Alle drie de molens staan in het centrum van Winschoten. Van deze 3 molens is ieder geval bekend, dat géén van onze voorouders eigenaar is geweest.

Go to top