De collectie familieadvertenties van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) tot 1970 wordt momenteel nader ontsloten op persoon, datum en plaats, inclusief eventuele huwelijkspartner en/of moedersnaam. De extra meta-gegevens die daarmee toegevoegd worden, zorgen ervoor dat er een stuk beter gezocht kan worden in de collectie familieadvertenties via de website van het CBG. Inmiddels is de collectie nader ontsloten tot en met de letter N.

Waar gebruik je familieadvertenties eigenlijk voor?

openbaar

Bij voorouderonderzoek zoek je informatie over vorige generaties. Je begint bij jezelf en werkt steeds een generatie terug in de tijd. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens worden de overheidsdocumenten met belangrijke persoonsgegevens pas na 100 (geboorte), 75 (huwelijk) en 50 (overlijden) jaar openbaar. Personen geboren na 1900 zijn daarom vaak niet in de genealogische databases te vinden. Het kan moeilijk zijn om een begin te maken in je stamboomonderzoek.

Bruggen slaan

familieadvertentie

Voordat je je voorouders in de gegevens van de burgerlijke stand kunt vinden, moet je voor je onderzoek dus een periode van zo’n 100 jaar overbruggen. Hoewel gegevens over ouders en naaste familieleden meestal wel bekend zijn, liggen details over eerdere generaties liggen vaak minder vers in het geheugen.

Informeer eerst eens bij familieleden wat zij nog weten. Soms kunnen oude foto’s herinneringen oproepen. Zoek en vraag ook naar persoonlijke documenten: trouwboekjes, geboorte, trouw- en rouwkaarten, bidprentjes, krantenknipsels van familieadvertenties en oude brieven. Er zijn veel mensen die zulke papieren bewaren.

Kun je via je directe omgeving niet voldoende gegevens vinden, dan kun je terecht bij het Centraal Bureau voor Genealogie. Het CBG bezit bijvoorbeeld de Nederlandse persoonskaarten (1939-1994), een grote collectie bidprentjes en, jawel, familieadvertenties!

Wat en hoe

Het gebruik om familieadvertenties in de krant te plaatsen is in de achttiende eeuw vanuit Frankrijk overgewaaid naar ons land. Aanvankelijk kondiugde alleen de maatschappelijk bovenlaag geboorten, huwelijken en sterfgevallen in de krant aan. Met het toenemen van het aantal kranten – en lezers – in de negentiende eeuw breidde dit gebruik zich uit over de gehele bevolking.

Familieadvertenties bieden door de inhoud ervan aanknopingspunten voor verder onderzoek. Naast de gegevens over de ‘hoofdpersoon’ (bijvoorbeeld de overledene) staan er namelijk meestal ook namen van verwante personen van deze persoon (partner, kinderen) in.

Verhalen

Naast basisgegevens voor onderzoek kun je soms ook interessante verhalen uit familieadvertenties halen. Zie bijvoorbeeld deze twee treurige advertenties:

Familieadvertenties, wat kun je ermee?

In familieadvertenties kom je soms aangrijpende verhalen tegen. Grietje Corver verloor bijvoorbeeld in zeven maanden tijd zowel haar man, vader als vijfjarige zoontje (dat overleed toen zij zelf in het kraambed lag).

Familieadvertenties, wat kun je ermee?

Dat het nog erger kan, bewijst de familieadvertentie van W.J. ten Cate, die in één maand tijd zes familieleden verloor: de laatste twee aan een ‘zeer kwaadaartige aansteekende Koorts’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem een kijkje via de catalogus CBG (rechtsboven):  Vanuit de zoekresultaten kan worden doorgeklikt naar de Digitale Studiezaal, waar scans van de advertenties kunnen worden geraadpleegd. In de toekomst wil het CBG de familieadvertenties ook via WieWasWie aanbieden!

Meer informatie over de nadere ontsluiting van de advertenties door het CBG lees je in het CBG-bronnen dossier.

Op WieWasWie lees je hoe je begint aan je stamboom: stappenplan stamboomonderzoek.

Vanuit de zoekresultaten kan worden doorgeklikt naar de Digitale Studiezaal, waar scans van de advertenties kunnen worden geraadpleegd. Veel zoekplezier!

Lees meer http://wiewaswieblog.nl/2013/07/familieadvertenties-wat-kun-je-ermee/